Quokka ruostumattomasta teräksestä valmistettu juomapullo

Mitä tarkoittaa BPA-vapaa?

"BPA-vapaa" on käsite, johon törmää nykyään monissa muovista valmistetuissa tuotteissa aina vesipulloista tuttipulloihin ja eväsrasioihin. Mutta mitä kyseinen termi oikeastaan tarkoittaa? Tässä blogitekstissä tutkimme "BPA-vapaan" määritelmää; mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan ja mitä kysymyksiä sen käyttöön yleisesti liittyy. 


Mikä on BPA?


BPA, eli bisfenoli A, on kemiallinen yhdiste, jota on käytetty 1960-luvulta lähtien polykarbonaattimuovien ja epoksihartsien valmistuksessa. Näitä materiaaleja on käytetty yleisesti monissa erilaisissa tuotteissa, mukaanlukien ruoka- ja juoma-astioissa (kuten juomapulloissa), lääketieteellisissä laitteissa ja välineissä sekä elektroniikassa. BPA:n kuitenkin tiedetään olevan myös hormonitoimintaa häiritsevä aine, mikä tarkoittaa, että se voi häiritä kehon hormonaalista järjestelmää ja mahdollisesti aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia.

Miksi BPA on haitallista?

Tutkimukset ovat yhdistäneet altistumisen BPA:lle useisiin terveysongelmiin, kuten liikalihavuuteen, diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja lisääntymisongelmiin. Tämä johtuu siitä, että BPA voi jäljitellä estrogeenihormonia, mikä voi häiritä kehon normaalia hormonitasapainoa. Erityisesti BPA:lle altistumisella sikiön ja varhaislapsuuden kehityksen aikana on osoitettu olevan merkittäviä vaikutuksia pitkän aikavälin terveysvaikutuksiin.

Mitä tarkoittaa BPA-vapaa?

BPA-vapaa tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tuote ei sisällä BPA:ta. On kuitenkin tärkeää huomata, että se, että tuote on merkitty BPA-vapaaksi, ei välttämättä tarkoita, että se on turvallinen. Esimerkiksi monet aiemmin BPA:ta tuotannossa hyödyntäneet valmistajat ovat korvanneet BPA:n muilla kemikaaleilla, kuten bisfenoli S:llä (BPS), jolla on samanlaiset ominaisuudet kuin BPA:lla ja joka voi myös olla haitallista, mutta sen käyttöä ei ole laajissa määrin ainakaan toistaiseksi säädelty. Käytännössä siis se, että tuote on merkitty BPA-vapaaksi, ei tarkoita, että se ei sisältäisi muita mahdollisesti haitallisia kemikaaleja. Monet muovituotteet sisältävät monia erilaisia kemikaaleja, jotka voivat huuhtoutua elintarvikkeisiin ja juomiin, etenkin jos ne altistetaan korkeille lämpötiloille tai happamille aineille.

Ovatko BPA-vapaat tuotteet turvallisia?

Vaikka BPA-vapaat tuotteet voivat olla turvallisempia kuin BPA:ta sisältävät tuotteet, on tärkeää huomata, että näiden tuotteiden turvallisuudesta ei ole vielä tehty pitkäaikaisia tutkimuksia. Lisäksi monet BPA-vapaat tuotteet sisältävät muita mahdollisesti haitallisia kemikaaleja, kuten edellä mainittiin. Siksi on tärkeää valita turvallisista materiaaleista, kuten lasista tai ruostumattomasta teräksestä, valmistettuja tuotteita. Esimerkiksi Juomapullokauppa.comissa tämä näkyy siinä, että emme myy ollenkaan muovista pääasiallisena raaka-aineena valmistettuja juomapulloja, vaan suosimme vaihtoehtoisia raaka-aineita. Näitä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lasista ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut juomapullot

Mitä vaihtoehtoja on BPA:lle?

BPA:lle on nykyään saatavilla useita turvallisia vaihtoehtoja. Näitä ovat esimerkiksi:

Lasi - Lasi on loistava vaihtoehto ruoka- ja juoma-astioihin, koska se on myrkytön, ei-reaktiivinen ja se voidaan helposti steriloida. Lisäksi lasilla on erittäin pitkä historia elintarvikeastioiden pääraaka-aineena. Tutustu lasista valmistettuihin juomapulloihin täällä

Ruostumaton teräs - Ruostumaton teräs on toinen loistava vaihtoehto ruoka- ja juoma-astioihin, koska se on kestävä, helppo puhdistaa eikä siitä oikein valmistetusta tuotteesta huuhtoudu haitallisia kemikaaleja elintarvikkeisiin. Tutustu ruostumattomasta teräksestä (stainless steel) valmistettuihin juomapulloihin täällä.

Silikoni - Silikoni on oikein valmistettuna myrkytön ja reagoimaton materiaali, jota voidaan käyttää monenlaisiin tuotteisiin, esimerkiksi ruoka- ja juoma-astioihin, leivinmuotteihin ja ruokailuvälineisiin.

Kasvipohjaiset muovit - Jotkut valmistajat käyttävät nykyään kasvipohjaisia muoveja, kuten PLA:ta (polymaitohappo), jotka valmistetaan uusiutuvista luonnonvaroista ja ovat biohajoavia. Niiden käytöstä ei kuitenkaan ole niin laajaa tutkimusmateriaalia kuin esimerkiksi mitä lasin ja ruostumattoman teräksen osalta on.

Yhteenvetona voidaan todeta, että BPA-vapaa tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että tuote ei sisällä BPA:ta. On kuitenkin tärkeää tietää, että monet BPA-vapaat tuotteet voivat sisältää muita mahdollisesti haitallisia kemikaaleja. Siksi on tärkeää valita turvallisista materiaaleista valmistettuja tuotteita aina kun mahdollista, kuten lasista tai ruostumattomasta teräksestä. Tekemällä tämän kaltaisia tietoisia valintoja voit helposti suojella omaa pitkän aikavälin terveyttäsi. Erityisen tärkeää tällaisten valintojen tekeminen on niiden tuotteiden osalta, joista päätyy mahdollisia muovi- tai kemikaalijäämiä elimistöihimme. Näitä ovat muun muassa juomapullot, kahvimukit ja muut ruokailuun liittyvät astiat (ns. elintarvikekontaktimateriaalit). 

Mikäli satut siis olemaan laadukasta ja muovitonta juomapulloa, tumbleria, take away -mukia tai vaikkapa sheikkeriä vailla, niin kannattaa tutustua Juomapullokauppa.comin monipuoliseen tuotevalikoimaan!

Takaisin blogiin